Pani Alicja to pozytywna i zmotywowana do powrotu do samodzielności kobieta. Dwa lata temu zaczęły się jej problemy zdrowotne, które doprowadziły do amputacji kończyny. Zaczęło się od niewielkiej rany na stopie, która w kolejnych tygodniach powiększała się. Zabiegi chirurgiczne prowadzone w różnych placówkach tylko pozornie przywracały spokój. Rana wciąż się powiększała i finalnie Pani Alicja na długi czas trafiła do szpitala. Tam lekarze pomimo wdrożenia antybiotykoterapii i czyszczenia rany nie mogli zapobiec temu co zbliżało się coraz bardziej. Wyczerpany organizm poddał się i został zakażony. Sepsa i ryzyko amputacji nogi – usłyszała Pani Alicja od lekarza. Walka trwała długo i pomimo opanowania zakażenia niestety nogę trzeba było amputować żeby uratować życie. Kolejne miesiące to walka o powrót do sprawności. Pani Alicji udało się zakupić protezę ze wsparciem NFZ i MOPS. Niestety część pieniędzy musiała pożyczyć. Na dobrą rehabilitację i naukę chodzenia w protezie niestety już zabrakło środków. Od amputacji minęło już kilka miesięcy, które Pani Alicja spędziła praktycznie w łóżku i na fotelu. Po mieszkaniu ciężko jest poruszać się na wózku, a od świata zewnętrznego dzieli ją 5 schodów na klatce. To właśnie te schody są największą barierą dzielącą Panią Alicję od samodzielności.

Przed problemami zdrowotnymi Pani Alicja była bardzo aktywną osobą. Mimo wieku emerytalnego wciąż pracowała. Ostatnie 10 lat jej aktywności zawodowej to praca w Zarządzie Dróg i Utrzymania Miasta we Wrocławiu na stanowisku specjalisty ds. uzgodnień. Prywatnie zaś przez ponad 25 lat była sędzią państwowym siatkówki – jedną z 3 kobiet w Polsce, ponieważ kiedyś ten zawód był obsadzony przez mężczyzn.

Chcemy pomóc Pani Alicji w powrocie do samodzielności. Żeby mogła znów wychodzić na zewnątrz. Żeby mogła bawić się ze swoją trójką wnucząt. Żeby była szczęśliwa.

Pani Alicji nie brakuje motywacji. Brakuje jedynie środków finansowych na rehabilitację – naukę chodzenia w protezie i pokonywania barier architektonicznych. Wesprzyj Panią Alicję w tej walce.

WPŁAĆ DOWOLNĄ KWOTĘ NA RACHUNEK FUNDACJI MOC POMOCY 16 1020 5226 0000 6602 0635 0765 Z DOPISKIEM Alicja Marecka-Suwała

Możesz też wesprzeć Panią Alicję poprzez zbiórkę internetową: https://www.siepomaga.pl/alicja-marecka-suwala