ZESPÓŁ

Prezes Zarządu Fundacji Moc Pomocy

Rafał Mikołajczyk

Absolwent Wydziału Prawa na Uniwersytecie Wrocławskim. Zaangażowany w projekty społeczne na rzecz osób niepełnosprawnych. Mówca motywacyjny. Wielokrotny Mistrz Polski, Zwycięzca Pucharu Europy, Vice Mistrz Europy, Zwycięzca Pucharu Świata. Aktywny reprezentant kraju w Parakolarstwie. Od wielu lat związany zawodowo z organizacjami pozarządowymi, które skutecznie rozwija. Prywatnie tata uroczej Wiktorii.

Menadżer Rehabilitacji w Fundacji Moc Pomocy

Bartosz Kaczmarek

Absolwent Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, a dodatkowo – Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego. Ukończył również Studia Podyplomowe uzyskując tytuł Specjalisty ds. Zarządzania Rehabilitacją i objął stanowisko Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Rehamanagerów. Od kilkunastu lat pracuje w organizacjach pomagających osobom z niepełnosprawnościami. W Fundacji jako Menadżer Rehabilitacji odpowiada za organizację procesu rehabilitacji podopiecznych i ich powrotu do sprawności. Prywatnie jest mężem Ani oraz tatą Oli i Michała, a także pasjonatem rowerów.

Koordynator Wydarzeń

Magdalena Kryska

Magdalena Kryska absolwentka Politechniki Wrocławskiej na kierunku Zarządzanie i Marketing oraz Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu na kierunku Finanse i Rachunkowość. Zdobytą wiedzę wykorzystywała podczas pracy w zarządach spółek  akcyjnych oraz jako Dyrektor Organizacyjny. Przez ponad 3 lata  piastowała również stanowisko Wiceprezesa Fundacji działającej na rzecz rozwoju młodzieży. Niezależnie gdzie pracowała zawsze najważniejsi byli dla niej ludzie, dlatego obecnie współpracuje z podopiecznymi, ich rodzinami i ich znajomymi w zakresie zbiórek na cele rehabilitacyjne. Na jej wsparcie możecie zawsze liczyć podczas organizacji eventów i wydarzeń charytatywnych.

Koordynator Biura Fundacji

Violetta Biegańska

Violetta jest absolwentką Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu na kierunku pedagogicznym. W przeszłości była współorganizatorem wydarzeń charytatywnych gromadząc środki na rzecz potrzebujących osób. Aktualnie łączy pasję do sportu jako trenerka i nauczycielka. Interesuje się psychologią rozwoju osobistego.

Prywatnie lubi uczestniczyć w wydarzeniach muzycznych, podróżować po górach i szlakach. Czyta książki kryminalne.

Specjalista ds. finansów

Marlena Mikołajczyk

Marlena jest absolwentką Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. W Fundacji odpowiada za sprawy związane z finansami i rozliczeniami środków zgromadzonych na subkontach naszych podopiecznych.

Prywatnie miłośniczka zwierząt, właścicielka dwóch rudych kotów. Uwielbia wszelakie formy aktywności fizycznej, głównie piłka nożna. Od 6 lat zajmuje się szkoleniem piłkarskim dzieci i młodzieży.

Specjalista ds. administracji biura

Sabina Kozłowska

Sabina swoim doświadczeniem zawodowym, które zdobyła wcześniej pracując w ośrodkach administracyjnych oraz placówkach medycznych, będzie wspierała i nadzorowała działania w naszym fundacyjnym biurze.

Prywatne żona i mama dwójki cudownych dzieci – nasi młodsi podopieczni oraz ich rodzice na pewno mogą liczyć na wsparcie Sabiny. Uwielbia nasze polskie góry, w szczególności Karkonosze oraz piesze wycieczki.

Koordynator Projektu Asystenci Wsparcia

Anna Klecha

Blogerka z wrodzoną wadą rozwojową, po amputacji. Jako jedna z pierwszych 20 pacjentów na świecie wzięła udział w projekcie poświęconym opracowaniu bionicznej kończyny. W alternatywny, pełen humoru sposób pokazuje swoje barwne i spełnione życie z protezą. Jest dowodem na to, że największe bariery to te w naszych głowach, a życie po amputacji nie musi być nudne. Po amputacji Ania zaczęła uprawiać CrossFit, odwiedzać ściankę wspinaczkową, po raz pierwszy też surfowała. Na swoim blogu (https://www.facebook.com/theampedupgirl/) porusza tematy związane z motywacją, życiowymi zmianami i wyzwaniami.

W fundacji koordynuje projekt Asystentów Wsparcia, czyli osób które wspierają naszych podopiecznych będących na samym początku swojej drogi do sprawności. W czasie wolnym pasjonatka języka i muzyki – doktor psycholingwistyki, a także wokalistka i autorka tekstów.

Psycholog, Koordynator Pomocy Psychologicznej

Dr Natalia Liszewska

Doktor psychologii, certyfikowany psychoterapeuta poznawczo-behawioralny. Prowadzi badania naukowe z zakresu interwencji kryzysowej oraz psychoterapii. Założycielka Instytutu Terapii Poznawczo-Behawioralnej, w ramach którego wspiera osoby doświadczające kryzysu psychologicznego. Prowadzi psychoterapię osób w zakresie zespołu stresu pourazowego, zaburzeń lękowych oraz trudności związanych z niską samooceną i radzeniem sobie ze stresem. Poza praktyką terapeutyczną pracuje jako adiunkt w Uniwersytecie SWPS, gdzie prowadzi zajęcia z zakresu interwencji kryzysowej oraz jest kierownikiem studiów podyplomowych Kryzys i Interwencja Kryzysowa.  Prywatnie doświadczam wyzwań rodzicielstwa z  czteroletnią dziewczynką i sześcioletnim chłopcem oraz pracuję nad szeroko rozumianym rozwojem osobistym.

W Fundacji koordynuje pracę psychologów wspierających podopiecznych w radzeniu sobie z nową sytuacją.

Doradca Zawodowy

Katarzyna Likus

Od 2012 r. związana zawodowo z realizacją projektów aktywizacyjnych pracując w  środowisku wrocławskich fundacji i stowarzyszeń działających na rzecz osób z niepełnosprawnościami.  Równocześnie związana ze środowiskiem uczelni wyższych gdzie wspiera studentów i absolwentów w swobodnym wejściu na rynek pracy i prowadzi współpracę z lokalnym rynkiem pracy jako pracownik Biura Karier Wyższej Szkoły Bankowej. Absolwentka „Poradnictwa edukacyjno – zawodowego” i „Poradnictwa psychologiczno – pedagogicznego” na Dolnośląskiej Szkole Wyższej oraz „Coachingu z elementami psychologii” na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS we Wrocławiu. Absolwentka licznych konferencji i certyfikowanych szkoleń z zakresu doradztwa zawodowego. Interesuje się rozwojem osobistym i motywacją. Prywatnie – pasjonatka rowerowej turystyki, od 5 lat przewodnik wypraw rowerowych po Karkonoszach i wielu innych pięknych zakątkach Polski.

W Fundacji prowadzi indywidualne konsultacje z zakresu poradnictwa edukacyjno – zawodowego, których sednem jest odkrywanie potencjału, inspirowanie i motywowanie do rozwoju zawodowego i osobistego.

Fizjoterapeuta

Ariel Zielonka

Absolwent Wyższej Szkoły Fizjoterapii, od dwunastu lat związany branżą zaopatrzenia ortopedycznego. Ostatnie 9 lat pracuje bezpośrednio z osobami po amputacjach i jest odpowiedzialny za cały proces przygotowania pacjenta. Prywatnie mąż i tata dwóch wspaniałych synów w którymi uwielbia spędzać czas. Interesuje się szeroko rozumianą komunikacją międzyludzką.

Z ramienia fundacji prowadzi konsultacje fizjoterapeutyczno – protetyczne mające na celu edukację pacjentów oraz ich rodzin w zakresie przygotowania do zaprotezowania.

Radca Prawny

Iwona Lesiuk

Absolwentka Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. W 2016 r. uzyskała uprawnienia radcy prawnego i została wpisana na listę radców prawnych przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych we Wrocławiu. Specjalizuje się w prawie cywilnym, a przede wszystkim w temacie odpowiedzialności za wyrządzoną szkodę. Od samego początku swojej kariery zawodowej, zajmuje się pomocą prawną osobom poszkodowanym z niepełnosprawnościami, a także osobom dyskryminowanym z różnych względów. Równość i wolność – to wartości, z którymi się utożsamia.

W Fundacji Pani Mecenas udziela porad naszym podopiecznym w sprawach związanych z ZUS, orzecznictwem dot. stopnia niepełnosprawności, a także sporach z pracodawcą i ubezpieczycielem.

Prywatnie, pasjonatka literatury biograficznej oraz pięknych polskich plaż.