ZESPÓŁ

Prezes Zarządu Fundacji Moc Pomocy

Rafał Mikołajczyk

Absolwent Wydziału Prawa na Uniwersytecie Wrocławskim. Zaangażowany w projekty społeczne na rzecz osób niepełnosprawnych. Mówca motywacyjny. Wielokrotny Mistrz Polski, Zwycięzca Pucharu Europy, Zwycięzca Pucharu Świata. Aktywny reprezentant kraju w Parakolarstwie. Od wielu lat związany zawodowo z organizacjami pozarządowymi, które skutecznie rozwija. Prywatnie tata uroczej Wiktorii.

Menadżer Rehabilitacji w Fundacji Moc Pomocy

Bartosz Kaczmarek

Absolwent Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, a dodatkowo – Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego. Ukończył również Studia Podyplomowe uzyskując tytuł Specjalisty ds. Zarządzania Rehabilitacją i objął stanowisko Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Rehamanagerów. Od kilkunastu lat pracuje w organizacjach pomagających osobom z niepełnosprawnościami. W Fundacji jako Menadżer Rehabilitacji odpowiada za organizację procesu rehabilitacji podopiecznych i ich powrotu do sprawności. Prywatnie jest mężem Ani oraz tatą Oli i Michała, a także pasjonatem rowerów.

Koordynator Biura Fundacji

Anna Kaczmarek

Co robi pani zootechnik w ekipie Fundacji Moc Pomocy? Zarządza naszym biurem. Po 6 latach pracy w administracji publicznej postanowiła rzucić wszystko i .. na szczęście nie wyjechać w Bieszczady, a wesprzeć nasze działania i zapanować nad naszą codziennością. Miłośniczka zwierząt, pasjonatka szycia i wszelkiego rękodzieła. Zaangażowana w liczne projekty społeczne, zwolenniczka myśli, że człowiek po to zostaje obdarzony talentami, żeby je wykorzystywać pomagając innym. Uwielbia swoją rodzinę – męża Bartka, Olę i Miśka. Oczywiście jej dom wypełniają zwierzęta – chwilowo „tylko” dwa psy i dwa koty, ale nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa..

W Fundacji Moc Pomocy Ania poza zarządzaniem biurem Fundacji koordynuje również stale rozrastającą się facebookową grupę wsparcia dla naszych podopiecznych Licytacje Pełne Mocy.

Koordynator Wydarzeń

Magdalena Kryska

Magdalena Kryska absolwentka Politechniki Wrocławskiej na kierunku Zarządzanie i Marketing oraz Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu na kierunku Finanse i Rachunkowość. Zdobytą wiedzę wykorzystywała podczas pracy w zarządach spółek  akcyjnych oraz jako Dyrektor Organizacyjny. Przez ponad 3 lata  piastowała również stanowisko Wiceprezesa Fundacji działającej na rzecz rozwoju młodzieży. Niezależnie gdzie pracowała zawsze najważniejsi byli dla niej ludzie, dlatego obecnie współpracuje z podopiecznymi, ich rodzinami i ich znajomymi w zakresie zbiórek na cele rehabilitacyjne. Na jej wsparcie możecie zawsze liczyć podczas organizacji eventów i wydarzeń charytatywnych.

Koordynator Wydarzeń

Arletta Maciejewska

Arletta jest absolwentką Wydziału Prawa na Uniwersytecie Wrocławskim. Ukończyła Studium Psychoterapii Uzależnień i Studium Umiejętności Psychologicznych w Centrum Psychoterapii i Psychoedukacji Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Uzależnień. Ukończyła również kurs języka migowego pracowników służb społecznych w Polskim Związku Głuchych we Wrocławiu. 15 lat pracy zawodowej w służbach społecznych, od ponad 18 lat zaangażowana w działalność społeczną na rzecz dzieci i zwierząt. Zawsze pomagała potrzebującym jednak swoją prawdziwą drogę w pomaganiu odnalazła w Fundacji Moc Pomocy. Jako Koordynator Wydarzeń organizuje zbiórki środków dla beneficjentów na ich kompleksową opiekę i wsparcie.

Prywatnie –  zakochana po uszy w swojej 6-letniej córeczce Julii, miłośniczka zwierząt – posiada dwa psy i królika, z niecierpliwością czeka na druk własnej bajki, pisząc kolejną.

Specjalista ds. finansów

Marlena Mikołajczyk

Marlena jest absolwentką Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. W Fundacji odpowiada za sprawy związane z finansami i rozliczeniami środków zgromadzonych na subkontach naszych podopiecznych.

Prywatnie miłośniczka zwierząt, właścicielka dwóch rudych kotów. Uwielbia wszelakie formy aktywności fizycznej, głównie piłka nożna. Od 6 lat zajmuje się szkoleniem piłkarskim dzieci i młodzieży.

Koordynator Projektu Asystenci Wsparcia

Anna Klecha

Blogerka z wrodzoną wadą rozwojową, po amputacji. Jako jedna z pierwszych 20 pacjentów na świecie wzięła udział w projekcie poświęconym opracowaniu bionicznej kończyny. W alternatywny, pełen humoru sposób pokazuje swoje barwne i spełnione życie z protezą. Jest dowodem na to, że największe bariery to te w naszych głowach, a życie po amputacji nie musi być nudne. Po amputacji Ania zaczęła uprawiać CrossFit, odwiedzać ściankę wspinaczkową, po raz pierwszy też surfowała. Na swoim blogu (https://www.facebook.com/theampedupgirl/) porusza tematy związane z motywacją, życiowymi zmianami i wyzwaniami.

W fundacji koordynuje projekt Asystentów Wsparcia, czyli osób które wspierają naszych podopiecznych będących na samym początku swojej drogi do sprawności. W czasie wolnym pasjonatka języka i muzyki – doktor psycholingwistyki, a także wokalistka i autorka tekstów.

Psycholog, Koordynator Pomocy Psychologicznej

Dr Natalia Liszewska

Doktor psychologii, certyfikowany psychoterapeuta poznawczo-behawioralny. Prowadzi badania naukowe z zakresu interwencji kryzysowej oraz psychoterapii. Założycielka Instytutu Terapii Poznawczo-Behawioralnej, w ramach którego wspiera osoby doświadczające kryzysu psychologicznego. Prowadzi psychoterapię osób w zakresie zespołu stresu pourazowego, zaburzeń lękowych oraz trudności związanych z niską samooceną i radzeniem sobie ze stresem. Poza praktyką terapeutyczną pracuje jako adiunkt w Uniwersytecie SWPS, gdzie prowadzi zajęcia z zakresu interwencji kryzysowej oraz jest kierownikiem studiów podyplomowych Kryzys i Interwencja Kryzysowa.  Prywatnie doświadczam wyzwań rodzicielstwa z  czteroletnią dziewczynką i sześcioletnim chłopcem oraz pracuję nad szeroko rozumianym rozwojem osobistym.

W Fundacji koordynuje pracę psychologów wspierających podopiecznych w radzeniu sobie z nową sytuacją.

Doradca Zawodowy

Katarzyna Likus

Od 2012 r. związana zawodowo z realizacją projektów aktywizacyjnych pracując w  środowisku wrocławskich fundacji i stowarzyszeń działających na rzecz osób z niepełnosprawnościami.  Równocześnie związana ze środowiskiem uczelni wyższych gdzie wspiera studentów i absolwentów w swobodnym wejściu na rynek pracy i prowadzi współpracę z lokalnym rynkiem pracy jako pracownik Biura Karier Wyższej Szkoły Bankowej. Absolwentka „Poradnictwa edukacyjno – zawodowego” i „Poradnictwa psychologiczno – pedagogicznego” na Dolnośląskiej Szkole Wyższej oraz „Coachingu z elementami psychologii” na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS we Wrocławiu. Absolwentka licznych konferencji i certyfikowanych szkoleń z zakresu doradztwa zawodowego. Interesuje się rozwojem osobistym i motywacją. Prywatnie – pasjonatka rowerowej turystyki, od 5 lat przewodnik wypraw rowerowych po Karkonoszach i wielu innych pięknych zakątkach Polski.

W Fundacji prowadzi indywidualne konsultacje z zakresu poradnictwa edukacyjno – zawodowego, których sednem jest odkrywanie potencjału, inspirowanie i motywowanie do rozwoju zawodowego i osobistego.

Fizjoterapeuta

Ariel Zielonka

Absolwent Wyższej Szkoły Fizjoterapii, od dwunastu lat związany branżą zaopatrzenia ortopedycznego. Ostatnie 9 lat pracuje bezpośrednio z osobami po amputacjach i jest odpowiedzialny za cały proces przygotowania pacjenta. Prywatnie mąż i tata dwóch wspaniałych synów w którymi uwielbia spędzać czas. Interesuje się szeroko rozumianą komunikacją międzyludzką.

Z ramienia fundacji prowadzi konsultacje fizjoterapeutyczno – protetyczne mające na celu edukację pacjentów oraz ich rodzin w zakresie przygotowania do zaprotezowania.

Radca Prawny

Iwona Lesiuk

Absolwentka Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. W 2016 r. uzyskała uprawnienia radcy prawnego i została wpisana na listę radców prawnych przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych we Wrocławiu. Specjalizuje się w prawie cywilnym, a przede wszystkim w temacie odpowiedzialności za wyrządzoną szkodę. Od samego początku swojej kariery zawodowej, zajmuje się pomocą prawną osobom poszkodowanym z niepełnosprawnościami, a także osobom dyskryminowanym z różnych względów. Równość i wolność – to wartości, z którymi się utożsamia.

W Fundacji Pani Mecenas udziela porad naszym podopiecznym w sprawach związanych z ZUS, orzecznictwem dot. stopnia niepełnosprawności, a także sporach z pracodawcą i ubezpieczycielem.

Prywatnie, pasjonatka literatury biograficznej oraz pięknych polskich plaż.